Visst är det bekvämt att det finns förkortningar? Man behöver inte skriva ut hela ordet, alltså går det fortare att skriva. Men… fundera en gång till. Vem sparar tid på förkortningarna? Du själv som skriver eller de som ska ta till sig ditt budskap? Just det: dina läsare tjänar ingenting på att du förkortar. Tvärtom tar det faktiskt längre tid att tolka en förkortning än ett utskrivet ord.

Så länge du använder våra vanligaste vedertagna förkortningar är risken för missförstånd inte överhängande. Men det kan vara svårt att dra gränsen mellan förkortningar som ”alla” känner till och sådana som du definitivt måste skriva ut. Och om du alltid skriver ut hela orden kan jag lova dig att ingen kommer att klaga.

När du har ont om plats, till exempel i tabeller eller kanske i parenteser, fyller förkortningarna sin funktion. Annars är mitt tips är att alltid skriva ut hela ordet.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This