Visst är det bekvämt att det finns förkortningar? Man behöver inte skriva ut hela ordet, alltså går det fortare att skriva. Men… fundera en gång till. Vem sparar tid på förkortningarna? Du själv som skriver eller de som ska ta till sig ditt budskap? Just det: dina läsare tjänar ingenting på att du förkortar. Tvärtom tar det faktiskt längre tid att tolka en förkortning än ett utskrivet ord.

Så länge du använder våra vanligaste vedertagna förkortningar är risken för missförstånd inte överhängande. Men det kan vara svårt att dra gränsen mellan förkortningar som “alla” känner till och sådana som du definitivt måste skriva ut. Och om du alltid skriver ut hela orden kan jag lova dig att ingen kommer att klaga.

När du har ont om plats, till exempel i tabeller eller kanske i parenteser, fyller förkortningarna sin funktion. Annars är mitt tips är att alltid skriva ut hela ordet.

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, skriva lättlästa texter eller ta fram språkliga riktlinjer för text.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This