Hur vet jag när det ska vara de och när det ska vara dem? Om du visste hur ofta jag får den frågan! Därför har jag onlinekursen Lär dig skilja mellan de och dem på en timme, för dig som vill lära dig det här en gång för alla.

Lär dig skilja mellan de och dem på en timme

Tvekar du mellan de och dem? I den här effektiva onlinekursen, som du gör på bara en timme, lär du dig en gång för alla att skilja mellan orden. Kursledare är Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska på Klartext.

Läs mer och anmäl dig till kursen  

 

Det som ställer till det för många av oss är att när vi pratar så säger vi dom. När vi sedan ska omvandla detta dom till skrift så kan det vara svårt att veta om ordet motsvarar de eller dem.

Ofta får jag även frågor från personer som undrar om det ska vara de eller dem när det handlar om bestämd artikel eller demonstrativa pronomen. Några sådana frågor är:

  • Heter det de här två eller dem här två?
  • Heter det de där rymdvarelserna eller dem där rymdvarelserna?
  • Heter det de tydliga texterna eller dem tydliga texterna?
  • Heter det de goda pannkakorna eller dem goda pannkakorna?

I de här fallen har du ingen nytta av de– eller dem-knepet. Svaret på alla de här frågorna är att det alltid ska vara de. Jag ska berätta varför.

De i demonstrativa pronomen

Den här, den där, det här, det där, de här, de där är exempel på demonstrativa pronomen. Däremot finns det inget demonstrativt pronomen som heter dem här. Uttrycket dem här är helt enkelt alltid fel. (Däremot kan naturligtvis de enskilda orden dem och här hamna bredvid varandra i en mening, till exempel Var vill du ha vattenmelonerna? Du kan lägga dem här.)

De som bestämd artikel

Det de som används i uttryck som de goda pannkakorna kallas bestämd artikel. Den bestämda artikeln i plural är alltid de och aldrig dem. (I singular är den bestämda artikeln den eller det: den goda pannkakan, det goda äpplet.)

De eller dem – ta hjälp av engelskan

Om du vill kan du ta vägen via engelskan:

Om dom blir they på engelska så ska det vara de på svenska.

Om dom blir them på engelska så ska det vara dem på svenska.

Om dom blir the på engelska så är det en bestämd artikel, och då ska det alltid vara de på svenska.

Lär dig skilja mellan de och dem på en timme

Känns det fortfarande svårt? Gå en onlinekurs där du lär dig skilja mellan de och dem en gång för alla. Examinerade språkkonsulten Jenny Forsberg lär dig enkla knep för att veta vilket av orden som är rätt. Du får praktiska övningar för att lära dig bättre och verktyg för att repetera det du lär dig, så att du aldrig glömmer det.

Kursen tar bara en timme och sker helt via webben, så du kan göra den när du vill. Läs mer och anmäl dig till Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

 

Om Klartext

Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, kommunicera i sociala medier eller ta fram språkliga riktlinjer för texter.

Du som enskild skribent är också varmt välkommen att gå onlinekurserna Skriv tydliga texter och Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.