Hur vet man när det ska vara vara de och när det ska vara dem? För dig som vill veta mer erbjuder Klartext onlinekursen Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Problemet är att på många håll i Sverige säger man dom i talspråk. Om du är en av dem som säger dom får du därför ingen hjälp av din språkkänsla när du ska skriva ner ditt dom. Språkkänslan tycker ju att det heter dom. Men du kan utnyttja att din språkkänsla inte tar fel på till exempel jag och mig. Nästa gång du hamnar i en situation där du tvekar mellan de och dem byter du ut dem mot jag eller mig. Ordet jag har nämligen samma form som de, liksom dem har samma form som mig. Det här har jag skrivit mer om i språkbrevet De eller dem?

De som eller dem som – båda fungerar

Men det finns fall där man kan välja fritt mellan de och dem. Ett sådant är om ordet följs av en som-sats. Det betyder att följande meningar båda är korrekta:

Hon har lätt för att prata med de som hon jobbar ihop med.
Hon har lätt för att prata med dem som hon jobbar ihop med.

Som tur är säger det här inte emot knepet att testa med jag eller mig. Du har ingen direkt nytta av knepet i det här fallet, men eftersom du kan välja fritt mellan de och dem blir det inte heller fel.

Lär dig skilja mellan de och dem på en timme

Känns det fortfarande svårt? Gå en onlinekurs där du lär dig skilja mellan de och dem en gång för alla. Examinerade språkkonsulten Jenny Forsberg lär dig enkla knep för att veta vilket av orden som är rätt. Du får praktiska övningar för att lära dig bättre och verktyg för att repetera det du lär dig, så att du aldrig glömmer det.

Kursen tar bara en timme och sker helt via webben, så du kan göra den när du vill. Läs mer och anmäl dig till Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Om Klartext

Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, kommunicera i sociala medier eller ta fram språkliga riktlinjer för texter.

Du som enskild skribent är också varmt välkommen att gå onlinekurserna Skriv tydliga texter och Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.