Kolon är ett användbart skiljetecken, men hur ska man egentligen använda det? Och vad är det för skillnad mellan kolon och semikolon?

Kolon används vid: uppräkningar, exempel, förklaringar, specificeringar och sammanfattningar. Föregående mening är i sig ett exempel på hur man använder kolon.

Kolon används också före citat och repliker. Hon sa: ”Är du dum i hela huvudet eller?”

Dessutom används kolon i vissa sifferuttryck och förkortningar, till exempel skala 1:50, klockan 13:37 (eller 13.37), 3:e, S:t (Sankt). Det används också när du lägger till en ändelse till ett sifferuttryck eller en förkortning: cv:t, 34:an.

Blanda inte ihop kolon med semikolon

Det är lätt att blanda ihop kolon med semikolon. Men gör inte det. Semikolon används mellan två huvudsatser som har ett för nära samband för att utgöra varsin mening:

Klockan var nästan elva när hon vaknade; hon hade sovit alldeles för länge.

Semikolon använder man även i uppräkningar för att skilja grupper från varandra:

Hon hade lagat flera olika maträtter: spagetti och köttfärssås; torsk och potatismos; bruna bönor och fläsk.

När du är osäker på om det är kolon eller semikolon du ska använda så rekommenderar jag att du läser avsnittet om kolon i Svenska skrivregler.

 

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This